Do not index
Do not index
Sädesienet juomavedessä
Sädesienet voivat esiintyä myös juomavedessä, missä ne aiheuttavat erityisesti maku- ja hajuhaittoja. Geosmiinin (geosmin) lisäksi ne tuottavat toista yhdistettä nimeltä 2-metyyli-isoborneoli (2-methylisoborneol, MIB), joka antaa vedelle epämiellyttävän "mutaisen" tai "tunkkaisen" maun.
Kuvittele tilanne näin: Olet tehnyt itsellesi kupin teetä, mutta huomaat siinä oudon maun – vähän kuin olisit keittänyt teen multaisessa vedessä. Tämä maku voi hyvinkin olla peräisin sädesienistä!
Juomaveden sädesienet voivat vaikuttaa CIRS-potilaisiin (Chronic Inflammatory Response Syndrome) erityisen voimakkaasti:
- Suora altistus:
- Juomalla vettä
- Suihkussa (höyrystyneen veden hengittäminen)
- Ruoanlaitossa
- Oireet voivat ilmetä:
- Vatsakipuna
- Pahoinvointina
- Hengitystieoireina
- Ihon ärsytyksenä
Hyvä uutinen on, että nykyaikaiset vesilaitokset tunnistavat tämän ongelman ja käyttävät tehokkaita puhdistusmenetelmiä:
- Aktiivihiilisuodatus (activated carbon filtration)
- Otsonointi (ozonation)
- UV-käsittely (UV treatment)
Jos epäilet juomavetesi laatua, voit:
- Hankkia kotiin aktiivihiilisuodattimen. Suodattimia on olemassa vesikannuina sekä hanasuodattimina. Suosittelen tutustumaan Aqualuxin hanasuodattimeen.
- Keittää veden ennen käyttöä
- Käyttää vedentislainta
- Pyytää vesilaitokselta laatutietoja
- Teettää vesianalyysin laboratoriossa
Tieteellinen tutkimus on osoittanut, että jo 1-10 ng/L pitoisuudet geosmiinia tai MIB:iä vedessä riittävät aiheuttamaan havaittavan makuvirheen [1]. CIRS-potilaat voivat reagoida näihin yhdisteisiin jopa tätäkin pienemmissä pitoisuuksissa.
[Viite: 1. Watson, S. B., et al. (2016). "Biochemistry and genetics of taste- and odor-producing cyanobacteria." Harmful Algae, 54, 112-127.]