Do not index
Do not index

Miten CIRS diagnosoidaan?

Chronic Inflammatory Response Syndrome (CIRS) on monimutkainen sairaus, jonka diagnosointi voi olla haastavaa. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme CIRS:n diagnosointiprosessia ja siihen liittyviä menetelmiä.

Mikä on CIRS?

CIRS (Chronic Inflammatory Response Syndrome) on tila, jossa kehon tulehdusreaktio jää päälle kroonisesti, yleensä vasteena toksisille ympäristötekijöille, kuten homeelle tai muille biologisille toksiineille [1]. Tämä voi johtaa laajaan kirjoon oireita, jotka vaikuttavat useisiin elinjärjestelmiin.

CIRS:n diagnosointi

CIRS:n diagnosointi perustuu useisiin tekijöihin:
  1. Oirehistoria: Potilaalla on tyypillisesti useita oireita, jotka vaikuttavat moniin elinjärjestelmiin [2]. Yleisiä oireita voivat olla:
      • Väsymys ja uupumus (Fatigue and exhaustion)
      • Kognitiiviset ongelmat, kuten keskittymisvaikeudet ja muistiongelmat (Cognitive problems, such as difficulty concentrating and memory issues)
      • Päänsärky (Headache)
      • Lihas- ja nivelkivut (Muscle and joint pain)
      • Hengitysvaikeudet (Breathing difficulties)
      • Ruoansulatuskanavan ongelmat (Gastrointestinal problems)
      • Silmien ärtymys ja näköhäiriöt (Eye irritation and vision problems)
      • Iho-ongelmat (Skin problems)
      • Unihäiriöt (Sleep disorders)
      • Mielialan vaihtelut, kuten masennus ja ahdistus (Mood swings, such as depression and anxiety)
      • Lämmönsäätelyn ongelmat (Temperature regulation problems)
      • Sähköherkkyys (Electromagnetic hypersensitivity)
      • Hajuyliherkkyys (Hypersensitivity to odors)
  1. Altistumishistoria: Tärkeää on selvittää mahdollinen altistuminen homeille tai muille biotoksiineille [3]. CIRS:iin vaikuttavia biotoksiineja voivat olla:
      • Homemyrkyt (mykotoksiinit) kosteusvaurioituneista rakennuksista (Mold toxins (mycotoxins) from water-damaged buildings)
      • Sinileväkukintojen tuottamat toksiinit, esim. mikrokystiinit (Toxins produced by blue-green algae blooms, e.g., microcystins)
      • Dinoflagellaattien tuottamat toksiinit, esim. ciguatoksiini (Toxins produced by dinoflagellates, e.g., ciguatoxin)
      • Spirokeetat ja niiden endotoksiinit, esim. Borrelia burgdorferi, Lyme-taudin aiheuttaja (Spirochetes and their endotoxins, e.g., Borrelia burgdorferi, the causative agent of Lyme disease)
      • Rikkiä pelkistävien bakteerien tuottamat toksiinit (Toxins produced by sulfate-reducing bacteria)
      • Actinobakteerien tuottamat toksiinit (Toxins produced by Actinobacteria)
      • Mycoplasma-bakteerien tuottamat toksiinit (Toxins produced by Mycoplasma bacteria)
      • Tietyt nanobakteerit (Certain nanobacteria)
      • Eräät syanobakteerit (Certain cyanobacteria)
      • Pölypunkit ja niiden eritteet (Dust mites and their excretions)
      • Tietyt teollisuuskemikaalit ja liuottimet (Certain industrial chemicals and solvents)
      • Koronavirus voi toimia myös laukaisevana tai pahentavana tekijänä. Esimerkiksi epäillään, että ainakin osa ns. “long covid” tapauksista voisi olla CIRS sairauksia joissa koronavirus on laukaissut sairauden.
  1. Visual Contrast Sensitivity (VCS) -testi: Tämä testi mittaa potilaan kykyä erottaa kontrasteja ja voi paljastaa neurotoksisia vaikutuksia [4].
    1. VCS-testi perustuu näköjärjestelmän herkkyyteen havaita pieniä kontrastieroja. Testissä käytetään erityisiä taulukoita, joissa on erilaisia harmaasävyisiä viivakuvioita. Potilaan tehtävänä on tunnistaa viivakuvioiden suunta (pysty, vaaka tai vino) eri kontrastiasteilla.
      Testi suoritetaan tyypillisesti tietokoneen näytöllä tai erityisellä testilaitteella. Se mittaa silmän ja aivojen kykyä prosessoida visuaalista informaatiota, mikä voi häiriintyä neurotoksiinien vaikutuksesta. CIRS-potilailla on usein heikentynyt VCS-testitulos, mikä voi viitata neurotoksiseen altistumiseen [5].
      Mikäli näkötestiä ei läpäise on tilastollisesti 95% todennäköisyys CIRS sairaudelle. On myös mahdollista, että henkilöllä on CIRS, mutta hän läpäisee VCS testin.
      Tämä testi on erittäin helppo tehdä omalla tietokoneella tai älylaitteella ja testi maksaa n. ~14 euroa. www.VSCtest.com
  1. Laboratoriokokeet: Tyypillisiä testejä ovat [6]:
      • HLA-DR genotyyppi (HLA-DR genotype): Kertoo geneettisestä alttiudesta CIRS:lle. Tietyt HLA-DR-alatyypit liittyvät heikompaan kykyyn poistaa biotoksiineja elimistöstä.
      • C4a: Komplementtijärjestelmän aktivaation merkki. Kohonnut C4a voi viitata akuuttiin tulehdusreaktioon.
      • TGF-beta-1 (Transforming Growth Factor Beta-1): Tulehdusmarkkeri, joka voi olla koholla kroonisessa tulehduksessa. Liittyy myös fibroosin kehittymiseen.
      • VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor): Verisuonten endoteelin kasvutekijä. Matala VEGF voi viitata häiriintyneeseen verisuonten toimintaan.
  1. MRI-kuvantaminen (Magnetic Resonance Imaging): Aivojen MRI-kuvaus voi paljastaa CIRS:lle tyypillisiä muutoksia [7].
    1. MRI-kuvauksella voidaan havaita muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. CIRS-potilailla on havaittu muutoksia erityisesti:
      • Valkean aineen muutokset (White matter changes): Nämä voivat näkyä T2-painotteisissa kuvissa kirkkaampina alueina.
      • Harmaan aineen tilavuuden muutokset (Gray matter volume changes): Erityisesti tietyillä aivoalueilla, kuten hippokampuksessa ja amygdalassa.
      • Aivoturvotus (Brain edema): Tämä voi näkyä diffuusiona kuvantamisessa.
      • Veriaivoesteen toimintahäiriöt (Blood-brain barrier dysfunction): Nämä voivat näkyä gadolinium-tehosteisessa kuvauksessa.
      On tärkeää huomata, että nämä muutokset eivät ole spesifisiä CIRS:lle, mutta yhdistettynä muihin löydöksiin ne voivat tukea diagnoosia [8].
  1. NeuroQuant-analyysi: Tämä on erityinen aivojen MRI-analyysi, joka mittaa eri aivoalueiden tilavuuksia [9].
    1. NeuroQuant on FDA:n hyväksymä tietokoneohjelma, joka analysoi MRI-kuvia ja tuottaa yksityiskohtaisen raportin aivojen eri osien tilavuuksista. Se eroaa tavallisesta MRI-kuvauksesta siinä, että se tarjoaa tarkkoja numeerisia arvoja aivojen eri osien koosta ja vertaa niitä normaaliarvoihin.
      NeuroQuant-analyysillä voidaan havaita CIRS:iin liittyviä muutoksia, kuten:
      • Harmaan aineen atrofia tietyillä aivoalueilla (Gray matter atrophy in specific brain regions)
      • Hippokampuksen koon muutokset (Changes in hippocampus size)
      • Aivokammioiden laajeneminen (Ventricular enlargement)
      • Caudate-tumakkeen koon muutokset (Changes in caudate nucleus size)
      Nämä löydökset voivat auttaa CIRS:n diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa, sillä ne voivat muuttua hoidon myötä [10].
On tärkeää huomata, että CIRS:n diagnosointi vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja usein moniammatillista yhteistyötä. Diagnoosi perustuu sekä kliiniseen arvioon että laboratorio- ja kuvantamistuloksiin.

Lopuksi

CIRS:n diagnosointi on monivaiheinen prosessi, joka vaatii perusteellista tutkimusta ja asiantuntemusta. Jos epäilet CIRS:ää, on tärkeää hakeutua asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Lisätietoja suomalaisista CIRS perehtyneistä lääkäreistä löydät tästä: www.cirs.fi/cirs-laakarit

Lähteet

[1] Shoemaker, R. C., et al. (2013). Inflammation Induced Chronic Fatiguing Illnesses: A steady march towards understanding mechanisms and identifying new biomarkers and therapies. Internal Medicine Review, 19(6), 1-37.
[2] Hope, J. (2013). A review of the mechanism of injury and treatment approaches for illness resulting from exposure to water-damaged buildings, mold, and mycotoxins. The Scientific World Journal, 2013, 767482.
[3] Crago, J., et al. (2021). Diagnosis and Treatment of Chronic Inflammatory Response Syndrome (CIRS) in Lyme Disease and Associated Illnesses. Healthcare, 9(6), 759.
[4] Shoemaker, R. C., & House, D. E. (2006). Sick building syndrome (SBS) and exposure to water-damaged buildings: time series study, clinical trial and mechanisms. Neurotoxicology and Teratology, 28(5), 573-588.
[5] Shoemaker, R. C., et al. (2008). Visual contrast sensitivity in diagnosis of indoor mold exposure. ERJ Open Research, 31, 1241.
[6] Shoemaker, R. C., et al. (2017). Diagnostic process for chronic inflammatory response syndrome (CIRS): A consensus statement report of the consensus committee of surviving mold. Internal Medicine Review, 4(5), 1-47.
[7] Shoemaker, R. C., et al. (2014). Structural brain abnormalities in patients with inflammatory illness acquired following exposure to water-damaged buildings: A volumetric MRI study using NeuroQuant®. Neurotoxicology and Teratology, 45, 18-26.
[8] Ratnaseelan, A. M., et al. (2018). Mold and Mycotoxins: Effects on the Neurological and Immune Systems in Humans. Advances in Experimental Medicine and Biology, 1047, 261-283.
[9] McMahon, S. W., et al. (2017). Diagnostic accuracy of gray matter acquisition with NeuroQuant® in assessing Chronic Inflammatory Response Syndrome. Internal Medicine Review, 3(11), 1-12.
[10] Gupta, S., et al. (2016). NeuroQuant® reveals brain volume loss in patients with mold toxicity. Journal of Environmental Health Sciences, 2(6), 1-6.

Tietoa CIRSistä suomeksi suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tästä uutiskirje ja jaan sinulle uusimmat uusiset sekä löydökset CIRSistä.

Tilaa uutiskirje

Kirjoittanut

Joel Hakala

CIRS.fi perustaja.